Rio Tinto Operations Centre Upgrades

Rio Tinto Operations Centre Upgrades
April 24, 2020 hoskins_2sWneSj62l7

Client: Rio Tinto
Designer: SPH Architecture + Interiors
Project Manager: BGIS
Services Consultant: NDY

RIO TINTO’S OPERATIONS CENTRE (OC) IS A STATE OF THE ART FACILITY BASED AT PERTH AIRPORT ENABLING THEIR MINES, PORTS AND RAIL SYSTEMS TO BE OPERATED FROM ONE LOCATION. IN ORDER TO ASSIST WITH INCREASING CAPACITY WITHIN THE FACILITY, WE WERE ENGAGED TO WORK ALONGSIDE THE FURNITURE CONTRACTOR INSTALLING NEW WORKSTATIONS AND RIO’S IS&T TEAM TO FACILLITATE THESE UPGRADES AS WELL AS ADDRESS COMPLIANCE ISSUES.

 

Features of this project included:

With the facility operating from within a PAPL building, all works had to comply with PAPL systems including permits.

We also had to comply with Rio Tinto’s systems, and being a facility that operated 24 hours per day, 265 days per year, no noise above 65 decibels was permitted at any time requiring use the of hand tools. We managed all access requirements including online permit and

Works included the replacement of all carpet which we completed in conjunction with the programme for the new desks that were being replaced for sit to stand ones as well as reconfigured to allow for increased capacity.

New fibres were installed within the access flooring to enable the upgrades for the IS&T team.

Tiered access flooring was altered in height across various areas of the OC to meet the new furniture layout that increased capacity as well as creating new ramps down to the lower level and existing meeting room space was reconfigured included installation of glazed fronts.

To meet the requirements for compliance, we replaced all existing glazed push doors from reception, through to the OC with card access sliding glazed doors.

During tender, the new UAT was proposed to be built directly off the OC. Noise restrictions meant that this would be impossible as the proposed space would require demolition of masonry walls and noisy works that would exceed the decibel limit. Working closely with the stakeholder and consultant team, we created a UAT that met compliancy in an alternative location, thus mitigating risk to noise and disruption.

The client also requested that a large piece of Iron Ore be relocated from one of their warehouses to the entry of the OC to give the building a sense of place and reflecting their core business. After obtaining PAPL crane permits, the piece was placed into the landscape and engaged a stone mason to polish the face before installing Rio Tinto’s logo. Working collaboratively with the NDY to meet the client vision and budget, the Ore was lit to maximise its prominence.